Copilul Invizibil – interviu cu Gaspar Gyorgy

Gaspar Gyorgy este unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți psihoterapeuți relaționali din România și pe bună dreptate! Încă de la prima întâlnire cu el efectele pozitive în viața mea personală și profesională nu au contenit să apară. Gaspar a deschis pentru mine și pentru foarte mulți părinți din România o ușă spre o cale mai bună și mai frumoasă, în ceea ce privește modul în care ne raportăm la relațiile cu cei din jurul nostru, în principal cu persoanele cele mai apropiate și iubite. Lansarea cărții sale cu titlul Copilul Inivizibil a fost primită cu mare bucurie, fiind urmată de o serie de conferințe la nivel național pe aceeași temă.

Sunt fericită că am reușit să îl aduc pe Gaspar la Sibiu în conferința cu titlul Copilul Invizibil, pentru a ne vorbi despre principiile sănătoase care stau la baza dezvoltării echilibrate a ființei umane. A fost un eveniment deosebit și asta datorită felului minunat în care Gaspar se dedică tuturor celor care au nevoie de el și proiectului pe care l-a pornit de câțiva ani la noi în țară și pe care l-a numit Revoluția Relațională în România. În cadrul sălii de conferințe de la Biblioteca Astra, Gaspar s-a conectat foarte repede la publicul sibian care l-a primit cu multă caldură și deschidere. Pe parcursul celor aproximativ 5 ore, s-a creat o legătură atât de firească între el și public încât discuțiile din ambele părți nu conteneau.

Și pentru că atât autorul cât și cartea Copilul Invizibil, au lăsat o amprentă marcantă asupra mea și a multor alți români din țară și străinătate, mi-am dorit să o aducem încă o dată sub lumina reflectoarelor și l-am rugat pe Gaspar să îmi răspundă câtorva întrebări legate de volumul său de debut.

1.De ce acest titlu, „Copilul Invizibil”?

În viziunea mea parentingul este despre creșterea și vindecarea copiilor, doar că nu ai celor din fața noastră, ci a copiilor interiori. Titlul este o metaforă prin care mi-am propus să-i ajut pe cititori să-și flexibilizeze perspectiva cu privire la ceea ce numim parentaj în secolul XXI. Și astfel să ne reamintim că povestea este în primul rând despre copilul invizibil din noi și abia ulterior despre copilul care ne colorează viața de adult.

Mai apoi cred că fiecare adult, din prezent, a avut propriile “episoade de invizibilitate” în copilărie, și știu din experiența terapeutică și din cercetările oamenilor de știință că nu putem schimba trecutul, dar putem schimba perspectiva pe care o avem asupra acestuia. Astfel, cred cu tărie că stă în puterile noastre să facem vizibile și să recunoaștem nevoile acestui copil din lăuntrul nostru, care vrea pace. Nimic mai mult sau mai puțin, decât să-și câștige locul bine meritat în povestea copilăriei noastre. Iar când acest miracol s-a produs relațiile noastre ajung să se schimbe pentru totdeauna, noi devenind mai umani și empatici la suferința copiilor și partenerilor noștri.  

2. De multe ori în discursurile tale povestești despre procesul pe care l-ai parcurs pentru a vindeca și construi adultul Gaspar de astăzi. Cartea „Copilul Invizibil” reprezintă finalitatea si încununarea acestei călătorii sau este doar un pas din ceea ce mai urmează?

Mi-ar fi plăcut să răspund cu un “Da” hotărât la această întrebare. Să mă las relaxat pe spate și să fiu convins că mi-am încheiat procesul de auto-cunoaștere. Însă știu că acest proces sau mai exact această călătorie, așa cum frumos îi spui tu, durează întreaga viață. Iar dacă mă raportez în această manieră la viitor, una în care intenționat mă deschid spre transformare, experiențele ar putea fi mai ușor de gestionat, ne mai având de luptat și cu acceptarea lor.

Astfel, “Copilul invizibil” este doar un prim pas. Unul foarte important ce-i drept, de care-mi voi aminti mereu. Dar știu foarte sigur că mă mai așteaptă mulți astfel de pași, în care alături de asumarea procesului de auto-cunoaștere pentru întreaga viață mai am nevoie de: o prezență conștientă, flexibilitate psihologică, să rămân curios față de reacțiile mele și ale celor dragi, și să nu uit să mă bucur de călătorie.  

3. Esti foarte apreciat pentru faptul că dezvălui si dai foarte multe exemple din viața ta persoanală. Cum te-ai simțit tu ca om și specialist în această postură?

Eu am o personalitate introvertită, cu alte cuvinte sunt predispus biologic spre a nu mă face prea vizibil. Iar din felul în care am crescut am învățat că este greșit să-ți exprimi vulnerabilitățile față de cei din jur, pentru că s-ar putea ca ceilalți să profite de pe urma lor. Cred că mulți dintre cei de-o generație cu mine am fost crescuți în spiritul perfecțiunii. Însă, în timp, am descoperit că nu este nimic mai firesc decât – ca în momente de suferință – a ne deschide sufletul față de oamenii care și-au câștigat dreptul de a ne asculta povestea vieții și mânați de #puterearelațiilor să găsim alinare și rezolvare.

Știu că este o mare provocare să vorbești despre părțile mai puțin spectaculoase ale vieții tale, este nevoie de mult curaj să faci asta într-o societate care condamnă vulnerabilitate și slăbiciunea umană. Dar știu și că adevărata putere nu stă în perfecțiune, ci în curajul de a ne lăsa văzuți. Nu spun că avem nevoie să ne dezvăluim în fața tuturor, este suficient să avem o mână de oameni de încredere la care să apelăm în momente de cumpănă și furtuni emoționale.

Din 2013 mi-am propus să pornesc #REvoluțiaRelaționalăÎnRomânia și să-i ajut pe oameni să-și reumanizeze relațiile, iar acest proces necesită și multe sacrificii. Astfel, am ales să îmi fac vizibile unele din părți imperfecte ale trecutului și prezentului, dar într-o manieră inteligentă. Niciodată nu voi vorbi, în public, despre lucruri care încă nu și-au găsit locul în sufletul meu. Deoarece a face asta în văzul tuturor cred că poate avea multe repercusiuni. Însă, a vorbi despre un trecut dificil, dar analizat, acceptat și integrat, cred că este o alegere curajoasă. Iar curajul uman este contagios.

4. Care este mesajul „copilului invizibil” – Gaspar – pentru cei care deschid pentru prima data paginile cartii tale?

– Salut cu drag copilul tău interior!

5. Practicile și conceptul pe care tu îl promovezi în cartea ta sunt înca destul de noi în România, ai vrea să transmiți un mesaj de încurajare pentru cei care încă au îndoieli/sunt sceptici în această privință?

Știu că nu este o carte ușor de procesat din punct de vedere emoțional. Am primit feedback-uri în care oamenii mi-au scris că s-au identificat cu multe pasaje din carte, alții care mi-au transmis că au plâns și, desigur că, au fost și cititori care nu au rezonat cu ideile mele. Cred că toate reacțiile sunt firești și umane, nu am niciun drept să le prefer pe unele în favoarea altora. Astfel, cu permisiunea ta, aș alege să nu-i încurajez pe cei care au îndoieli, ci să le mulțumesc pentru curajul de a-ș face părerea cunoscută și să le doresc să-și găsească calea cea mai potrivită către o viață trăită din plin. 

6. Cum a fost primită cartea ta de către cititorii de la noi din țară?

Îndrăznesc a spune că mai bine decât mă așteptam. Le mulțumesc și pe această cale prietenilor de la Curtea Veche Publishing care și-au asumat riscul de a publica manuscrisul unui autor începător și le sunt recunoscător că deja au început demersurile pentru a retipări cartea.

Încă primesc, săptămânal, mesaje și poze pe e-mail și rețelele de socializare de la români din țară și străinătate – care simt nevoia de a împărtăși cu mine câte ceva din experiența lor. Singurul meu regret este că nu le pot “asculta” fiecăruia povestea cu respectul cuvenit. 

7. O sa mai scrii și alte cărți? La ce să ne așteptăm?

La începutul anului viitor se va publica un ghid pentru promovarea lecturii în familie. Este un proiect de suflet pe care-l desfășoară Asociația Curtea Veche cu susținerea Paginii de Psihologie și în care, tot pe etapele de dezvoltare ale ființei umane, sunt prezentate idei prin care putem introduce poveștile în viața copiilor. Cei care au citit “Copilul invizibil”, știu despre mine că în copilărie nu am avut o realție prea bună cu lectura, însă, în timp am devenit un mare susținător al cărților și am ajuns să consider poveștile ca făcând parte din categoria nevoilor umane esențiale.

De asemenea, tot pentru anul care urmează am mai multe proiecte literare în plan, cel mai apropiat este în colaborare cu Editura Povești de Păpădie, unde se va publica viitoarea mea carte despre și pentru relația de cuplu.    

Cu aceasta, am încheiat seria conferințelor Mână în Mână cu Fericirea, programate pentru acest an. Mai multe imagini de la conferința Copilul Invizibil de la Sibiu găsiți aici.
Despre o parte dintre cele mai interesante subiecte discutate de Gaspar  la conferință a scris Miruna Ioani – aici, aici și aici.

Pe www.paginadepsihologie.ro găsiți mai multe despre Gaspar, evenimentele pe care le susține
și articolele scrise de el.

By | 2018-01-03T17:10:44+00:00 decembrie 17th, 2016|